Zupa julienne - wielowarzywna z fasolką szparagową, kalafiorem i pomidorami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
300 g warzyw mieszanych:
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- kalarepa
100 g fasolki szparagowej
100 g kalafiora
150 g pomidorów
4 łyżki zieleniny
10 g masła lub oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, włożyć do wrzącej osolonej wody, nastawić do gotowania. Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, pokroić w kawałki o długości około 2 cm, dodać do gotujących się warzyw. Kawałek kalafiora umyć, podzielić na różyczki i jako ostatni włożyć do zupy. Ugotować do miękkości.
Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zupy dodając równocześnie zieleninę i masło (lub oliwę). Przyprawić solą i pieprzem.
Twoje zapiski: