puszka.pl - pysznie!

Zupka-krem jarzynowo-buraczana (dla maluchów)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 buraczek
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 mały ziemniaczek
plasterek selera (mało, bo zmienia smak)
0,5 łyżeczki oliwki z oliwek (lub rzepakowego zimnotł. lub sojowego)
3-4 łyżeczki kaszki ryżowej

Przygotowanie:

Buraka kroimy w b. drobną kostkę i wrzucamy do małej ilości wody. Po ok. 1/2 godziny dodajemy marchewkę i pietruszkę. Po 10 min. ziemniaka i selera. Warzywa wrzucamy stopniowo, ponieważ buraki są twarde i najdłużej się gotują.

Gdy warzywka będą miękkie, wrzucamy wszystko do malaksera/blendera i traktujemy zupkę tymże urządzeniem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Dodajemy 0,5 łyżeczki oliwki z oliwek (lub rzepakowego zimnotłoczonego lub sojowego) i 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: 2001-01-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: