puszka.pl - pysznie!

Krem (deser) z suszonych moreli

Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

250 g suszonych moreli
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka
4 żółtka
60 g cukru pudru
0,5 paczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wymyte morele namoczyć na noc w gorącej wodzie. Następnie dodać cukier i ugotować w tej samej wodzie. Przetrzeć przez sito.

Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - stale mieszając. Postawić miskę z masą na naczyniu z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i ubijać na parze dodając stopniowo zagotowane mleko. Kiedy krem zgęstnieje zdjąć miskę z naczynia. Ostudzić mieszając, aby nie zrobił się na powierzchni kremu kożuch.

Połączyć krem z utartymi morelami. Włożyć do salaterek i oziębić w lodówce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 18, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:nn

Twoje zapiski: