puszka.pl - pysznie!

Jarzynka z buraków i orzechów z czosnkiem i świeżą kolendrą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g buraków
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
3-4 gałązki kolendry
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
sól
pieprz
kilka gałązek zielonej pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Buraki umyć, ugotować, obrać ze skórki i drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Orzechy włoskie drobno posiekać albo przepuścić przez maszynkę, rozetrzeć z poszatkowanym czosnkiem, solą i kolendrą. Dodać ocet winny. Wymieszać z buraczkami, doprawić pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Sałatkę wyłożyć na półmisek, posypać drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać na zimno jako przystawkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 22, 2001
Źródło/autor przepisu: Telegazeta TVP2

Twoje zapiski: