puszka.pl - pysznie!

Elegancka sałatka z konserwowych szparagów z groszkiem i pieczarkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 duży słoik grubych szparagów
150 g mrożonego zielonego groszku (z puszki się nie nadaje)
kilka dużych pieczarek

sos winegret:
10 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
sól
biały pieprz
1 łyżeczka cukru
30-40 g drobno posiekanej cebuli

Przygotowanie:

Szparagi pozbawiamy końcówek (są najsmaczniejsze, ale się rozwalają przy mieszaniu), kroimy na pół, a następnie wzdłuż na cienkie platry (jednego szparaga mozna przekroic na 3-5 takich plasterków w zależności od jego grubości).

Pieczarki kroimy w jak najcieńsze plastry. Groszek gotujemy 2 minuty i odcedzamy. Mieszamy wszystko razem, dodajemy sos i na minimum godzinę wstawiamy do lodówki.

Podawać z tostami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 22, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Przemyslaw Koziarski

Twoje zapiski: