puszka.pl - pysznie!

Sałatka z brokułów i oscypka


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

100 g brokułów
1 cebula dymka
100 g zielonej sałaty
2 jajka na twardo
1 łyżka gęstej śmietany
1 plaster sera owczego typu oscypek
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Podzielone na różyczki brokuły ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku (ok. 3 minut), odcedzić, wystudzić.
2. Cebulę pokroić w krążki, posolić i odstawić.
3. Sałatę porozrywać palcami na małe kawałki.
4. Białka jajek pokroić w kostkę, zaś żółtka jajek zmiksować ze śmietaną, posiekanym oscypkiem, sokiem cytrynowym i przyprawami.
5. Krążki cebuli opłukać z soli.
6. 1 łyżeczkę soku cytrynowego wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jul 10, 2000
Źródło/autor przepisu: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia

Twoje zapiski: