Sałatka z brokułów i oscypka
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 1 osoby
100 g brokułów
1 cebula dymka
100 g zielonej sałaty
2 jajka na twardo
1 łyżka gęstej śmietany
1 plaster sera owczego typu oscypek
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Podzielone na różyczki brokuły ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku (ok. 3 minut), odcedzić, wystudzić.
2. Cebulę pokroić w krążki, posolić i odstawić.
3. Sałatę porozrywać palcami na małe kawałki.
4. Białka jajek pokroić w kostkę, zaś żółtka jajek zmiksować ze śmietaną, posiekanym oscypkiem, sokiem cytrynowym i przyprawami.
5. Krążki cebuli opłukać z soli.
6. 1 łyżeczkę soku cytrynowego wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Twoje zapiski: