puszka.pl - pysznie!

Zupa jabłkowa


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

150g jabłek,
350 ml wody,
40g cukru,
5g mąki ziemniaczanej,
30g śmietany

Przygotowanie:

Zagotować wodę. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć ogonek i pozostałości kielicha, wrzucić do wrzącej wody, rozgotować pod przykryciem. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę. Przetrzeć jabłka przelewając wywarem, zagotować, zestawić z płyty. Wlać zawiesinę mąki mieszając, postawić ponownie na płycie, zagotować . Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy stale mieszając. Po dokładnym rozcieńczeniu śmietany wlać ja do zupy i zamieszać. Doprawić potrawę do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jan 12, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki (wodecki@kki.net.pl)

Twoje zapiski: