puszka.pl - pysznie!

Sałatka owocowa z ryżem i sosem śmietankowym

Naprawdę pychota. Spróbujcie, właśnie zajadam się tą pysznością. Smacznego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 woreczki ryżu długoziarnistego (2 x 125g)
sól
2 jabłka
2 banany
2 pomarańcze
4 kiwi
puszka ananasów w zalewie
puszka brzoskwiń w zalewie
2 cytryny
ew. rodzynki i orzechy
ew. odrobina wina

sos:
reszta soku z brzoskwiń
śmietana homogenizowana [w wersji wegańskiej może być sojowy jogurt lub deser, np. waniliowy Alpro]
sok z cytryny
dość dużo cynamonu mielonego
dość dużo cukru

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko, po czym wrzucamy go do dużej salaterki i zostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie owoce kroimy w średnią kostkę. Banany i jabłka zalewamy po pokrojeniu wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie przybrały brzydkiego brunatnego koloru.

Gdy ryż już wystygł zalewamy go odrobiną zalewy z brzoskwiń, aby nie był zbyt suchy, by nabrał lekkiej wilgoci. Do ryżu wsypujemy pokrojone w kostkę owoce i mieszamy, do smaku dodajemy cukru. Można również wsypać rodzynki i orzechy - jak kto lubi. Można też podlać sałatkę odrobiną wina (kwestia gustu).

Sos do sałatki: Wlewamy do oddzielnego naczynia resztę soku z brzoskwiń, dodajemy do tego śmietanę homogenizowaną. Następnie dodajemy sok z cytryny i dość dużo cynamonu mielonego i cukru.

Wszystko razem mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

Sałatkę podajemy w małych salaterkach, a sos podajemy w osobnym naczyniu.
Każdy polewa sobie sałatkę sosem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Katarzyna

Twoje zapiski: