Sałatka owocowa z ryżem i sosem śmietankowym
Naprawdę pychota. Spróbujcie, właśnie zajadam się tą pysznością. Smacznego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 woreczki ryżu długoziarnistego (2 x 125g)
sól
2 jabłka
2 banany
2 pomarańcze
4 kiwi
puszka ananasów w zalewie
puszka brzoskwiń w zalewie
2 cytryny
ew. rodzynki i orzechy
ew. odrobina wina
sos:
reszta soku z brzoskwiń
śmietana homogenizowana [w wersji wegańskiej może być sojowy jogurt lub deser, np. waniliowy Alpro]
sok z cytryny
dość dużo cynamonu mielonego
dość dużo cukru
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko, po czym wrzucamy go do dużej salaterki i zostawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie owoce kroimy w średnią kostkę. Banany i jabłka zalewamy po pokrojeniu wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie przybrały brzydkiego brunatnego koloru.
Gdy ryż już wystygł zalewamy go odrobiną zalewy z brzoskwiń, aby nie był zbyt suchy, by nabrał lekkiej wilgoci. Do ryżu wsypujemy pokrojone w kostkę owoce i mieszamy, do smaku dodajemy cukru. Można również wsypać rodzynki i orzechy - jak kto lubi. Można też podlać sałatkę odrobiną wina (kwestia gustu).
Sos do sałatki: Wlewamy do oddzielnego naczynia resztę soku z brzoskwiń, dodajemy do tego śmietanę homogenizowaną. Następnie dodajemy sok z cytryny i dość dużo cynamonu mielonego i cukru.
Wszystko razem mieszamy.
Wskazówki i uwagi:
Sałatkę podajemy w małych salaterkach, a sos podajemy w osobnym naczyniu.
Każdy polewa sobie sałatkę sosem.
Twoje zapiski: