puszka.pl - pysznie!

Kwas chlebowy 3


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 gram razowego suchego chleba
5 litrow wody
100 gram cukru
szczypta cukru
plaska lyzeczka suchych drozdzy piekarskich
8 rodzynkow na butelkę

Przygotowanie:

Chleb polamac na male kawalki i wrzucic do gotujacej sie wody, ale nie gotowac. Przykryc jakas gaza na 12h. Odcedzic przez nia. Do tej wody nalezy dodac 100 gram cukru i w szklance 2 lyzki stolowe cieplej wody + szczypta cukru + plaska lyzeczka suchych drozdzy piekarskich. Wstaswic szklanke w cieple miejsce, az zrobi sie piana. Dodac do wody kolorowej z cukrem, mieszac, przykryc gaza odstawic na 8h. Po 8h. mozna rozlac na 2/3 wysokosci butelki. Dodac do kazdej butelki 8 rodzynkow. BEZ RODZYNKOW ANI RUSZ! Butelki wstawic w zimne miejsce na 4 dni. Po wytraceniu sie osadu, delikatnie przelac do innych butelek, bez osadu of course. To, trzymajac w zimnym miejscu po 2 dniach mozna pic.
MAMY KWASA!!!!!!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:kogaw@kki.net.pl (Kornel Gawecki)

Twoje zapiski: