Ratatouille - jarzynowy garnek
Kuchnia śródziemnomorska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
kawałek cukinii
kawałek bakłażana
1 żółta papryka
2-3 pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
listek laurowy
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka natki
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry, bakłażana - w kostkę, paprykę - w paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w talarki, czosnek obrać i zmiażdżyć.
Cebulę zrumienić na oliwie, dodać resztę jarzyn, czosnek, listek laurowy i zioła, dusić razem 10 minut, przyprawić. Podawać np. z bagietką i dobrym winem.
Twoje zapiski: