Chałka
DIVA: "Mam super przepis na chałkę, zawsze ją piekę w święta. Przepis wydaje się czasochłonny, ale nie jest."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 kg mąki
5 dkg drożdży
7 dkg cukru
1/2 l mleka
2-3 jaja
sól
5-7 dkg masła
do posypania:
- kminek
- lub czarnuszka
- lub mak
- lub kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła)
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l mleka i 25 dkg mąki, odstawić przykryte czystą bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.
Dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajami, sól, zarobić ciasto. Potem wlewać powoli roztopiony (ale nie gorący) tłuszcz, zarobić, odstawić do wyrośnięcia (o 100 % czyli dwukrotnie).
Podzielić ciasto na 3 części, a te 3 znów na 3. Upleść warkocze (jeśli umiesz ;-)), odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia (o 100%).
Posmarować jajem, można posypać kminkiem lub najlepiej czarnuszką, makiem lub kruszonką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz.
Twoje zapiski: