puszka.pl - pysznie!

Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

500 g (2,5 szklanki) mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
150 g (8 łyżek) cukru
3 żółtka + 1 jajo
100 g margaryny
szczypta soli

3 łyżki oliwy
200-300 g powideł, dżemu, marmolady lub konfitur
cukier puder
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Przygotować rozczyn z drożdży, części letniego mleka, odrobiny cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajo utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić. Do mąki dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie, nabierać dużą łyżką i kłaść na dłoni natłuszczonej oliwą. Formować krążki. W każdym krążku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić je łyżeczką powideł lub dżemu, zalepić i uformować kulę. Kule układać jedną obok drugiej (tak, aby przylegały do siebie) w natłuszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, podzielić na części i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Wskazówki i uwagi:

Buchty można spożywać na gorąco polane sokiem lub sosem waniliowym.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki

Twoje zapiski: