Melanze al forno - bakłażan zapiekany pod pomidorami i mozarellą
Kuchnia śródziemnomorska.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 1 osoby
1 mały bakłażan
olej/oliwa do smażenia
2 pomidory
sól
pieprz
oregano lub bazylia
60 g mozarelli lub miękkiego oscypka
1 łyżka tartego parmezanu
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić wzdłuż, posypać obficie solą i odstawić na 20 minut, a potem opłukać (w ten sposób usunie się goryczkę), osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku do lekkiego zbrązowienia.
Bakłażana ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć na bakłażanie, przyprawić. Na wierzch położyć pokrojoną mozarellę, posypać parmezanem.
Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać np. z bagietką i czerwonym winem.
Twoje zapiski: