puszka.pl - pysznie!

Biszkopt z rabarbarem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

4 jaja,
25 dag (1 szklanka) cukru,
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
80 dag rabarbaru,
5 dag (3 łyżki) cukru,
cynamon,
cukier puder do posypania,
masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

Umyty rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z 3 łyżkami cukru i pozostawić w naczyniu, żeby puścił sok. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Rabarbar odcedzić, włożyć na dno formy i oprószyć cynamonem. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać z ubitymi jajami. Rabarbar ułożyć w formie i zalać ciastem. Piec 50-60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po ostygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 28, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: