puszka.pl - pysznie!

Biszkopt 2

MagdalenaB: "Robie ten biszkopt od 25 lat, przynajmniej raz na miesiac, i jeszcze nigdy mi nie siadl, ani sie srodek nie zapadl, ani nawet nie mial piegow.
Jest to przepis mojej babci, ktora ubijala go recznie, a ja robie mikserem, na najszybszych obrotach."



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

6 duzych jaj
2/3 szklanki cukru
1+1/3 szklanki maki

Przygotowanie:

Piec nastawic na 180 C/350 F.
Bialka ubic na sztywno, dodac cukier na 3 razy, ubijac, az beda geste i lsniace, okolo 3 min. Nastepnie ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku co 10 sekund. Po ostatnim zoltku ubijac 30 sekund.
Dodac cala make i delikatnie wymieszac lyzka, az nie bedzie grudek surowej maki.

Przelozyc do formy, wygladzic wierzch, piec 35 minut. az brzegi beda odstawac od formy.
Sprawdzic srodek patyczkiem.

Wskazówki i uwagi:

Duza tortownica, lub blacha z 4 brzegami, wysmarowana maslem i poproszona maka (nie bulka - to bardzo wazne, bo do bulki sie przykleja).

Przedwczoraj zrobilam ten biszkopt na blasze, przecielam na pol, skropilam obie polowy sokiem z rozmrozonych malin i wodka, ulozylam te rozmrozone maliny na jednym kawalku, na to gora bitej smietany, drugi kawalek, i poproszone czekolada.
Podawac natychmiast. Mniam.

Mozna przekrawac, jak tylko ostygnie, ale najlepiej na drugi dzien.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: MagdalenaB

Twoje zapiski: