puszka.pl - pysznie!

Babka ryżowa z morelami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ryżu,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
sól,
1 łyżka masła,
1 paczka cukru waniliowego,
50 dag moreli,
3 jaja,
2-3 łyżki cukru,
bułka tarta, tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko. Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek. Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku ok. 40 min. Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 min, odstawić do ostudzenia. Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: