puszka.pl - pysznie!

Babka piaskowo-makowa


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
25 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4 jaja,
1 szklanka maku,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki mleka,
olejek migdałowy,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać Mleko i wsypać suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 17, 2001
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: