puszka.pl - pysznie!

Babka piaskowa 2


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
20 dag margaryny,
25 dag (1 szklanka) cukru,
4-5 jaj,
3/4 szklanki mleka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i ucierać dalej. W trakcie ucierania dodawać po łyżce mąkę (obydwa gatunki przesiane i wymieszane ze sobą i z proszkiem do pieczenia) oraz po trochu mleka. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min. w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki

Twoje zapiski: