60 g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
1 mała marchewka
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
1,2 l bulionu (najlepiej gotowanego z listkiem laurowym)
sól
pieprz
1/2 pęczka koperku do posypania
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć kilkakrotnie zmieniając wodę. Włożyć do ciepłej, przegotowanej wody (500 ml), moczyć 3 godz.
Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu wywar trzymać na ogniu tak długo, aż wyparuje do połowy objętości. Następnie go przecedzić, odstawić, a grzyby pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę i marchewkę obrać, opłukać. Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, następnie w kostkę o boku 2-3 mm. Roztopić w garnku 2 łyżki masła lub rozgrzać olej, włożyć pokrojoną cebulę i marchewkę, dusić 5-10 min. Mieszać i uważać, by się nie przypaliły.
Zalać gorącym bulionem, dodać wywar z grzybów, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 min. Pod koniec gotowania dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać gorącą. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Encyklopedii sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 54.