puszka.pl - pysznie!

Jogurt 2


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

Mleko pasteryzowane
lyzka stolowa jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Mleko pasteryzowane(ale raczej nie UHT)podgrzewam do 37-39 C (nie mniej i nie wiecej) dodaje lyzke stolowa jogurtu naturalnego. Ja uzywam Joko z OSM Konskie ale moze byc Danone. Wlewam do termosu i zostawiam na min 6 godz. Potem wylewam do pojemnika i trzeba wymieszac.Nie uzywac miksera chyba ze ma to byc jogurt pitny.Teraz do lodowki i dopiero po silnym schlodzeniu jogurt nabierze odpowiedniej konsystencji. Po wylaniu z termosu jest jeszcze nidobry i ma konsystencje bryji.

Wskazówki i uwagi:

komentarze:

Ja zrobilem pierwszy w zyciu jogurt wlasnie z mleka UHT, wlasnie z jogurtu danona i wlasnie mierzac temperature na oko. I wyszlo pycha. Pozdrawiam i polecam (sie)
From: filips@plearn.edu.pl (Filip Stefaniak)

Co do temperatury, to mamy akwarium (?) i nad nim (w segmencie) jest tak ok 25-30 stopni (świetlówki też grzeją), po ok 12 godzinach jogurt jest pycha.
From: Wojciech Zimkowski
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 19, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:arekpe@mp.pl (ArekPekala)

Twoje zapiski: