puszka.pl - pysznie!

Babka kawowa


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

2 szkl. cukru
40 dkg mąki
25 dkg masła
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Zagotować szkl. wody, rozpuścić kawę. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na masę, dodawać stopniowo jajka. Dodać ostudzoną kawę i migdały. Zmieszać mąkę proszek i kakao, dodać do masy, dodać skórkę z cytryny. Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto ok. 2 litry. Piec w 175st.C 1 - 1 1/2 godz.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Agnieszka (agnieszkawanke@poczta.onet.pl)

Twoje zapiski: