puszka.pl - pysznie!

Keks, który zawsze wychodzi

Polecam przepyszny keks, który robiłam już wielokrotnie. Zawsze się udaje i zawsze jest pyszny. Jest to ciasto bogate w bakalie, robię je zwykle na Święta Bożego Narodzenia i czasem na Wielkanoc.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 szklanki cukru
20 dag masła
4 jajka
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag (pół tabliczki) czekolady deserowej
10 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
10 dag migdałów (obranych ze skórki i pokrojonych, mogą być gotowe płatki lub słupki)
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
ew. morele suszone
+ tłuszcz i kasza manna do wysypania formy

Przygotowanie:

No i mieszamy po kolei: cukier z masłem, dodajemy żółtka, potem mąkę z proszkiem, bakalie i pokruszoną czekoladę, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Można dodać i inne bakalie, np. suszone morele, a trochę zmniejszyć ilość tych, które podałam powyżej.

Pieczemy w podłużnej, wąskiej formie nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manna (lub czymkolwiek innym): 180 stopni C, około 50 min.

Radzę wcześniej sprawdzić patyczkiem, a szczególnie wzrokowo czy się aby nie przypala. Te 50 min. to w moim piekarniku, a raczej zawsze dłużej trzeba w nim piec. Keks ma po upieczeniu pęknięcie wzdłuż. Z formy wyciągamy po ostudzeniu. Polecam, bo pyszny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 4, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "asia"

Twoje zapiski: