Zupa pomidorowo-fasolowa z pęczakiem, brokułami i szałwią
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
150 g drobnej fasoli
200 g pęczaku
100 g świeżych lub mrożonych brokułów
marchewka
2 cebule
4 pomidory świeże lub z puszki
2 ząbki czosnku
6 listków szałwii
2 łyżki oliwy lub oleju
ew. 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia gotować godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Pęczak wypłukać, odcedzić. Marchewkę i jedną cebulę obrać. Warzywa i kaszę dodać do gotującej się fasoli, gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Pozostałą cebulę i czosnek obrać, wraz szałwią drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Można zalać winem i chwilę poddusić. Dodać pomidory (bez sosu, jeżeli są to pomidory z puszki), doprawić papryką i gotować aż do momentu, gdy sos zgęstnieje.
Sos pomidorowy połączyć z gotującą się fasolą i warzywami, dodać umyte i podzielone na różyczki brokuły. Gotować około 15 minut. Gotową zupę odstawić na kilka minut i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Twoje zapiski: