puszka.pl - pysznie!

Sałatka nicejska z fasolką szparagową

Kuchnia śródziemnomorska.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

50 g fasolki szparagowej
1 jajko
1 nieduży pomidor
pól główki sałaty
zioła (np. bazylia, natka, koperek)
sól
pieprz

sos winegret:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku.
2. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub plastry.
3. Pomidora pokroić w ćwiartki lub plasterki.
4. Sałatę rozdrobnić palcami i ułożyć na dużym, płaskim półmisku.
5. Na sałacie położyć pozostałe składniki, polać je sosem winegret zmieszanym z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub b. drobno posiekanym), posypać ziołami, solą i pieprzem.

Serwować z bagietką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" - miesięcznika promującego zdrowy tryb życia (przepis przerobiony na wege)

Twoje zapiski: