Sałatka nicejska z fasolką szparagową
Kuchnia śródziemnomorska.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 1 osoby
50 g fasolki szparagowej
1 jajko
1 nieduży pomidor
pól główki sałaty
zioła (np. bazylia, natka, koperek)
sól
pieprz
sos winegret:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku.
2. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki lub plastry.
3. Pomidora pokroić w ćwiartki lub plasterki.
4. Sałatę rozdrobnić palcami i ułożyć na dużym, płaskim półmisku.
5. Na sałacie położyć pozostałe składniki, polać je sosem winegret zmieszanym z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub b. drobno posiekanym), posypać ziołami, solą i pieprzem.
Serwować z bagietką.
Twoje zapiski: