puszka.pl - pysznie!

Prosta zupa cebulowa z grzankami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 cebule
bulion (gotowany samodzielnie lub z 2 kostek)
4 dag masła [weganie mogą użyć oleju]
łyżka mąki
sól
tłuszcz do smażenia
4 kromki razowego chleba

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobna kostkę cebule włożyć na rozgrzany tłuszcz (2 dag) i podsmażyć na jasno złocisty kolor.

Zalać wodą, dodać kostki bulionowe i razem gotować około 15 min. Cebule można zmiksować lub rozetrzeć. Rozetrzeć masło z mąką, podprawić zupę, zagotować.

Chleb pokroić w kostkę, przesmażyć na natłuszczonej patelni. Podawać zupę z grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Z.Wodeckiego z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: