puszka.pl - pysznie!

Zupa cebulowa lub czosnkowa (czeskawiczka) zapiekana w kokilkach

Cezary Gmyz: "Nie ma nic prostszego do zrobienia niż zupa cebulowa. Robi się ją jak większość zup na rosole."


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

bulion warzywny
cebula lub czosnek
masło lub tłuszcz roślinny (tylko nie margaryna)
ser żółty
tymianek (w wersji z czosnkiem)

Przygotowanie:

Po ugotowaniu bulionu na patelni szklimy cebulę na jak najmniejszej ilości tłuszczu (preferowane masło, ale ponieważ rzekomo niezdrowe może być też tłuszcz roślinny, tylko nie margaryna).

Następnie cebulę umieszczamy w kokilkach [*] i zalewamy ją wywarem. Po wierzchu sypiemy tarty ser żółty. Ja osobiście preferuję sery ostre. Kokilki wkładamy do piekarnika i zapiekamy. Jemy, kiedy jest tuż poniżej punktu wrzenia.


Ta zupa jest pyszna, ale jeszcze pyszniejsza jest tzw. czeskawiczka pochodząca z kuchni czeskiej.

Obsmażaną cebulę trzeba zastąpić wyciskanymi lub siekanymi ząbkami czosnku (nie smażymy go tylko dajemy surowy). Do tej zupy niezbędny jest tymianek (najlepiej świeży dodany na końcu zapiekania). Zupa, choć na czosnku jest delikatna, a co najważniejsze nie jedzie po niej z ust. Wprost orgazm kulinarny :-)

PS. Nie podaję żadnych proporcji w myśli zasady, że każdy gotuje jak lubi. Ja osobiście do zupy czosnkowej daję co najmniej sześć ząbków czosnku.

Wskazówki i uwagi:

[*] Kokilka - małe naczynie, w którym zapieka się i podaje porcję potrawy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 21, 2001
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Cezary Gmyz

Twoje zapiski: