puszka.pl - pysznie!

Francuska zupa cebulowa, zapiekana


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

20 dkg cebuli
8 dkg masła
2 dkg mąki
10 dkg twardego sera
6 kromeczek bułki paryskiej

Przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na maśle(5 dkg), nie dopuszczając do ściemnienia. Dodać mąkę i chwilę pomieszać. Po trochu wlewać zimną wodę (1,5 litra) i gotować 20 min. pod przykryciem. Przetrzeć przez cedzak (sitko).

W żaroodpornym naczyniu umieścić podsmażone na maśle grzanki, zalać zupą, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 26, 2000
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, "Andrzej Polański" polanski.softart@telbank.pl, przepis zapozyczony i wypróbowany z "Domowej Kuchni Francuskiej" M.E.Helbańskiego.

Twoje zapiski: