Basia: "U moich teściów na święta zawsze jest gar kisielu i gar kompotu z suszu. Piją na przemian te napitki, objadają się jak to w Polsce bywa i problemów z przejedzenia nie mają, bo te napoje dobrze wpływają na trawienie."
Danie to nawiązuje w swej tradycji do Świąt Bożego Narodzenia, ponieważ w wielu rejonach Włoch jest przygotowywane jako "pierwszy talerz" jeszcze w okresie wigilii.
Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, pieczarkami i orzechami włoskimi. Doskonałe na Wigilię i nie tylko. Bardzo dobrze smakują z czerwonymi buraczkami. Życzę smacznego!
Trudno mi się było na początku przekonać, że coś dobrego z tego wyjdzie... ale w końcu spróbowałam i faktycznie! Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek lub dip. Pyszny i łagodny.
Mój pierwszy (w dodatku wegański) tort, który miał być czymś więcej niż ciastem, a jednocześnie pasować do klimatu Bożego Narodzenia (: Nie jest całkowicie moim pomysłem - pomysł na biszkopt ukradłam, a reszta to już kwestia dopasowania składników do okazji.
W moim domu (woj. podlaskie) potrawa ta jest obowiązkowa. Nie wiem skąd rodzice mieli przepis (bo mało kto ze znajomych kojarzy tę potrawę...), łazanki z makiem po prostu BYŁY ;-))