7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Żurek na serwatce z ziemniakami i suszonymi grzybami



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

żur kiszony
10 g suszonych grzybów
0,5 selera
1 pietruszka
1 l wywaru z warzyw
0,5 l serwatki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka mąki
1 szkl. śmietany
sól
cukier
pieprz
+ ziemniaki

Przygotowanie:

Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, pokroić w paski. Seler i pietruszkę ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć, dodać serwatkę, wywar, grzyby, roztarty z solą czosnek, żurek do smaku. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić śmietaną, dodać do żurku, zagotować, doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami oddzielnie ugotowanymi.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z fasoli szparagowej z grzybami suszonymi i ziemniakami (wegańska)
"Żurek" z ziemniaków i maślanki (lakto-wege)
Żurek z ziemniakami, jajkami i kiełbaskmi sojowymi (ovo-wege)
Kotlety z soi z suszonymi grzybami (ovo-wege)
Pasztet sojowy z grzybami suszonymi (wegańska)
Tofucznica z grzybami i suszonymi pomidorami (wegańska)
Ziemniaki faszerowane grzybami i serem (lakto-wege)
Paprykarz obiadowy z ziemniakami i grzybami (wegańska)
Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege)
Pasztet wigilijny - sojowy z tofu i suszonymi grzybami (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas