7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bób smażony z rozmarynem

Pierwszy raz tak przygotowany bób jadłam w jednej z warszawskich restauracji. Zakochałam się w tym daniu :) Jeśli kupimy młody bób z delikatną skórką, to danie nie jest nawet pracochłonne.

Średnia ocena: [4.642857142857143 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

młody bób
świeży rozmaryn albo inne zioła o konkretnym aromacie - tymianek, cząber, oregano, szałwia (suszona ma silniejszy aromat), a jak ktoś lubi ostrzejsze smaki to estragon
olej do smażenia
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Bób gotujemy (patrz bób - sposób gotowania i wykorzystania).

Jeśli bób jest młody (ma zielonkawą skórkę, nie białą) nie trzeba go obierać. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, wrzucamy odsączony bób i posiekany rozmaryn. Smażymy, aż bób się przyrumieni. Solimy do smaku. Jeśli ktoś lubi, to można też dodać trochę pieprzu.

Przyrumieniona skórka jest lekko gumowato-ciągliwa, taka trochę do pożucia. Ja to uwielbiam :) Jeśli się ze mną nie zgadzacie, to lepiej obierzcie bób ze skórki, nawet jeśli jest młodziutki.

Wskazówki i uwagi:

Zbyt mała ilość oleju i nieuwaga sprzyjają przypalaniu się bobu ;)

Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Można też podać z kawałkiem pieczywa lub surówką albo do obiadu zamiast kotleta.

Nie wiem od czego to zależy, ale mi skórki zawsze pękają podczas smażenia. Bób, który jadłam we wspomnianej restauracji, taki nie był. A przynajmniej nie w takim stopniu. Ktoś zna wyjaśnienie tej zagadki?
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-07-28 16:38:40.852
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

REWELACJA!!! Niedawno jadłam u córki tak przyrządzony bób. Spróbowałam z grzeczności, bo przecież ja od xx lat nie cierpiałam bobu, nawet słyszeć o nim nie chciałam (choć nigdy go nie próbowałam). Sam zapach mnie mdlił i "dusił". Tym razem zjadłam niezłą porcję, niewiele zostawiając córce i zięciowi. Wkrótce zakupię bób i zrobię go samodzielnie. Pyszności. Ten smak i aromat. To pobudza moje zmysły
Dana 2014-06-25 18:27:49.812

obłędny! Mój hit :-)
~p 2013-07-28 20:03:21.871

niee, miałam świeży rozmaryn z własnego ogródka. może kwestia tego, że go nie posiekałam? sama już nie wiem :<.
majczi 2012-07-18 16:18:55.622

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bób po rzymsku (smażony z przyprawami) (wegańska)
Bób smażony po prostu, bez obgotowywania (wegańska)
Bób według Doctora (smażony z curry) (wegańska)
Zupa z pomidorów z rozmarynem (wegańska)
Pęczak z pieczarkami i rozmarynem (wegańska)
Czekoladowe ciasto z oliwą i rozmarynem (bez ograniczeń)
Makaron z brokułami, pomidorami i rozmarynem (wegańska)
Makaron z brokułami, czosnkiem i rozmarynem (wegańska)
Bób z jarzynami (wegańska)
Gotowany por z parmezanem, masłem i rozmarynem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas