7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem

Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

* pęczek zielonych szparagów (ok. 1/2 kg)
* 2 łyżki sezamu

* sok z połowy limonki; może być też z cytryny, chociaż to już nie ten sam aromat.
* łyżka oleju, neutralnego w smaku
* taka pełniejsza łyżka słodu zbożowego (ja użyłam jęczmiennego, który - o ile wiem - jest najmniej słodki ze wszystkich słodów, ale to nie ma wielkiego znaczenia - słód może być dowolny)
* spora szczypta soli

Przygotowanie:

Pisania jest więcej niż pracy :D No więc jedziemy:

2 łyżki sezamu uprażyć na suchej patelni, mieszając co jakiś czas (zwłaszcza pod koniec), żeby się nie przypaliło. Może lekko strzelać.

Szparagi umyć, obrać ze skórki stwardniałe końcówki, poobcinać "dupki" (patrz: Gotowanie szparagów - przepis podstawowy). Można pokroić na krótsze kawałki - będą wygodniejsze do smażenia i jedzenia, chociaż pozostawione w całości będą ładniej wyglądać :)

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać 1 łyżkę słodu i sok z 1/2 limonki. Słód jest gęsty, ale natychmiast rozpłynie się pod wpływem ciepła.
Wrzucić szparagi i delikatnie posolić. Trzymać na ogniu kilka minut, powiedzmy 4-5, co jakiś czas mieszając. Nic się nie przypali, bo szparagi zaczną po chwili wydzielać sok (wodę). Mieszać trzeba, żeby szparagi jednolicie się udusiły i "łyknęły" sosu.

Kiedy będą gotowe, zdjąć z patelni, posypać sezamem, można też polać pozostałym na patelni sosem (który wcześniej warto troszkę zredukować, czyli odparować, żeby nie był taki rzadki).

Wskazówki i uwagi:

Sezam po uprażeniu jest lepki, więc oblepia szparagi na tyle przyzwoicie, że nie osypuje się z nich. To mi się podoba :)

W oryginalnym przepisie zamiast słodu był miód, ale to już zupełnie nie ten smak, nie ten aromat. Słód nie jest też tak "mdląco" słodki, jak miód. Moim zdaniem warto trochę poszperać za słodem, chociaż w zwykłych sklepach (nie internetowych) nie tak łatwo go dostać.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-05-28 16:31:24.459
Źródło/autor przepisu: Inspirowane http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20277
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Sypnęłam odrobinę cukru na rozgrzany olej i na tej samej patelni robiłam jednocześnie szparagi i kalafiora. Na talerzu dołożyłam jeszcze pokrojone pomidorki z cebulą i łyżkę kaszy jaglanej. Pyyyyyszny obiad.
Dana 2014-06-12 14:34:07.226

Moje ulubione! Mam tylko problem ze słodem - nie mam go. Czym zastąpić? Miodem?
Dana 2014-06-12 14:11:51.132

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Szparagi z sezamem i imbirem (wegańska)
Kalafior na słodko z bananami, tahini i sezamem (wegańska)
Sos do sałatek z sezamu i siemienia (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Szparagi z sosem majonezowym i orzechami (wegańska)
Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska)
Sałatka ze szparagów z truskawkami i jogurtowo-rzodkiewkowym sosem (lakto-wege)
Szparagi po flamadzku (w sosie jajeczno-ziołowym) (ovo-wege)
Sos "Chateau" do ziemniaków, szparagów i innych warzyw (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas