7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej

Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)

Średnia ocena: [4.7478991596638656 z 119 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [190]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica o średnicy 21-23 cm lub inna forma o podobnej powierzchni

4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
3 łyżki słodu lub trochę rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
2 szkl. mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek

Przygotowanie:

Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej :)

Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.

Wskazówki i uwagi:

* Im mniej dojrzałe banany, tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ratować się dodając więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody. Generalnie lepiej jednak używać bardzo dojrzałych lub wręcz przejrzałych (ale nie zepsutych!) bananów.
* Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładną ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
* Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-02-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu ze strony PCRM: Banana Cake
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Melduję, że dodatek oleju spokojnie można pominąć.
moritura 2015-10-11 15:47:37.324

tym razem zrobiłam z mąką kokosową, migdałami, kakao i kostkami gorzkiej czekolady. No pycha!
mimikra87 2015-08-27 12:40:16.773

Wyszlo przepyszne, dodalam troszke miodu i rodzynki, a do tego lyzke kakao naturalnego i orzechy laskowe.
Niestety z uwagi na to, ze sie spieszylam, nie dojrzalam, ze komentarze mozna rozwinac, myslalam, ze jest ich tak malo i tak wyszlo, ze ich nie prxeczytalam.
~karolina 2014-11-03 19:56:57.672

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto na pizzę 5 (z mąki białej i razowej) (wegańska)
Ciasto bananowe z bakaliami (bez mąki) (wegańska)
Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (bez ograniczeń)
Dosa z mąki pszennej razowej (wegańska)
Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska)
Ciasto gruszkowe (razowe) (wegańska)
Chlebek bananowy z czekoladą (razowy) (bez ograniczeń)
Ekspresowe razowe racuszki bananowe (lakto-wege)
Ciasto bananowe (wegańska)
Ciasto-placek z domowej mąki (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas